Развој и достигнућа
У сарадњи са стручњацима из земље и иностранства, створили смо нови енергетски систем за сушење воћа и поврћа, дувана и осталих производа који захтевају сушење, који, поред конвенционалних, примењује и алтернативне изворе енергије.
Конвенционални извори енергије који се примењују:
- Течна горива: лож уље и сл.
- Гасовита горива: природни гас, нафтни гас итд.
- Чврста горива: угаљ, дрво, пелете, брикете, биомаса итд.
- Електрична енергија
Алтернативни извори енергије који се примењују:
- Енергија отпадног ваздуха који излази из процеса сушења, без мешања са свежим ваздухом који улази у сушару - рекуперација енергије
- Енергија сунца, сунчаним колекторима
- Енергија околине
Систем суши производе поменутим изворима енергије на температурама до 85 оС.
Топловодни извор енергије је, у принципу, измештен из сушаре. Један топловодни извор енергије може да снабдева једну или више сушара.
Сушаре се састоје из две коморе: енергетске и коморе у коју се ставља производ који треба сушити. У енергетску комору се уграђује опрема којом се суши производ, сем топловодних котлова који се уграђују у котларницу. Дозирање енергије за сушење врши се непрекидно. Одржавање параметара сушења врши се електронски или микропроцесорски, уз минимална одступања од задатих вредности. Параметри сушења, температура, влага и количина протока ваздуха одржавају се на програмираној – задатој вредности, према утврђеној технологији за сушење одређеног производа. Програмирање параметара сушења, по потреби, може да буде раздељено по температурним фазама сушења или аутоматски (обухвата све температурне фазе).
Производи који се суше у сушарама са овим енергетским системом:
- Шумски плодови: гљиве, јагоде, итд.
- Зачини и поврће: першун, целер, паприка, шпаргла, купус, шаргарепа, карфиол, грашак (зелени), црни лук, спанаћ, целер, итд.
- Воће: јабуке, крушке, грожђе (бобе), шљиве, итд.
- Лековито биље: мента, камилица, бели слез, мајчина душица итд.
- Житарице: кукуруз, соја, пшеница, итд.
- Дувани: Вирџинија и сл.
Према производима, које треба сушити, сушаре се деле на три основне групе:
- Сушаре шумских плодова, сушаре воћа и поврћа, сушаре лековитог биља, сушаре дрвета
- Сушаре кукуруза, сушаре пшенице, итд.
- Сушаре дувана и сл.
Партнери: