Razvoj i dostignuća
U saradnji sa stručnjacima iz zemlje i inostranstva, stvorili smo novi energetski sistem za sušenje voća i povrća, duvana i ostalih proizvoda koji zahtevaju sušenje, koji, pored konvencionalnih, primenjuje i alternativne izvore energije.
Konvencionalni izvori energije koji se primenjuju:
- Tečna goriva: lož ulje i sl.
- Gasovita goriva: prirodni gas, naftni gas itd.
- Čvrsta goriva: ugalj, drvo, pelete, brikete, biomasa itd.
- Električna energija
Alternativni izvori energije koji se primenjuju:
- Energija otpadnog vazduha koji izlazi iz procesa sušenja, bez mešanja sa svežim vazduhom koji ulazi u sušaru - rekuperacija energije
- Energija sunca, sunčanim kolektorima
- Energija okoline
Sistem suši proizvode pomenutim izvorima energije na temperaturama do 85°C.
Toplovodni izvor energije je, u principu, izmešten iz sušare. Jedan toplovodni izvor energije može da snabdeva jednu ili više sušara.
Sušare se sastoje iz dve komore: energetske i komore u koju se stavlja proizvod koji treba sušiti. U energetsku komoru se ugrađuje oprema kojom se suši proizvod, sem toplovodnih kotlova koji se ugrađuju u kotlarnicu. Doziranje energije za sušenje vrši se neprekidno. Održavanje parametara sušenja vrši se elektronski ili mikroprocesorski, uz minimalna odstupanja od zadatih vrednosti. Parametri sušenja, temperatura, vlaga i količina protoka vazduha održavaju se na programiranoj – zadatoj vrednosti, prema utvrđenoj tehnologiji za sušenje određenog proizvoda. Programiranje parametara sušenja, po potrebi, može da bude razdeljeno po temperaturnim fazama sušenja ili automatski (obuhvata sve temperaturne faze).
Proizvodi koji se suše u sušarama sa ovim energetskim sistemom:
- Šumski plodovi: gljive, jagode, itd.
- Začini i povrće: peršun, celer, paprika, špargla, kupus, šargarepa, karfiol, grašak (zeleni), crni luk, spanać, celer, itd.
- Voće: jabuke, kruške, grožđe (bobe), šljive, itd.
- Lekovito bilje: menta, kamilica, beli slez, majčina dušica itd.
- Žitarice: kukuruz, soja, pšenica, itd.
- Duvan, (duhan): Virdžinija i sl.
Prema proizvodima, koje treba sušiti, sušare se dele na tri osnovne grupe:
- Sušare šumskih plodova, sušare voća i povrća, sušare lekovitog bilja, sušare drveta
- Sušare kukuruza, sušare pšenice, itd.
- Sušare duvana (sušare duhana) i sl.
Partneri: